Tuesday, 13 December 2011

China kehilangan dua puluh buah tasik setiap tahun

tasik hilangggg?

NEGARA China memiliki kira-kira 24,000 tasik-tasik semulajadi namun kini satu persatu didapati hilang pada kadar 20 buah setiap tahun menurut satu deklarasi dari forum alam sekitar.

Tasik-tasik semulajadi China meliputi kawasan seluas 83,000 km persegi juga memainkan peranan penting di dalam mengekalkan keseimbangan sistem ekologi, mengawal banjir dan mengurangkan kesan kemarau.



Menurut deklarasi itu lagi, tasik-tasik di China menghadapi kesan serius akibat perubahan cuaca disebabkan oleh aktiviti manusia.

"Setiap tahun, kira-kira 20 tasik-tasik semulajadi lenyap dengan cara yang mengecewakan" menurut deklarasi itu lagi yang menekankan bahawa aktiviti manusia telah menyebabkan akibat serius terhadap tasik-tasik tersebut.

"Kualiti air semakin buruk, mendapan terkumpul, tanah lembab semakin mengecil dari segi saiz dan haiwan akuatik menghadapi kematian. Akibatnya peranan tasik sebagai kawalan banjir dan kemarau telah terjejas"

"Tasik ini tidak dapat bertahan terhadap kerosakan akibat aktiviti manusia"

Menteri Sumber Air China, Chen Lei pada forum berkenaan berikrar untuk meningkatkan input kerajaan terhadap usaha melindungi tasik.

Lebih 800 pakar-pakar dan para pegawai menghadiri forum tersebut yang diadakan pada 10 dan 11 Disember baru-baru ini.

Sunday, 11 December 2011

first time buat blog

pening juga buat blog ni..nak kene daftar google..macam yahoo..ke fasebuk tu.try punya try akhir ya...ni penangan adik aku la ni..budak sekolah buat blog boleh yg tua cam aku ni pasti boleh..ala tergagap2 g2..hahah.bleh la buat ckit2.nak2 bab yg edit color tu,,bleh main2 lagi..campur2 color..hahahah.seronok juga..apa pun aku berjaya buat blog yg tak seberapa ni..thaks kat adik aku..bleh juga ada blog sendiri..tambah lak kerja aku duk updute blog ni..tak per lagi busy lg best,kalau tak..membongkang jer kerja aku.heheheh

KENAPA LELAKI PERLU BERISTERI

1- isteri boleh jadi alarm pagi-pagi nak pergi kerja.tak der la push card merah je memanjang
2- isteri boleh gosok baju,takder la berkedut seribu baju tu, sedia stokin, takder la stokin color lain-lain sebelah.
3-isteri boleh sedia breakfast, takder la kebulur.kalau tak sempat sangat..milo secawan ok dah
4-isteri boleh masak tengahari..takut nya laki balik mengejut time lunch. takder la membazir makan kat luar.
5-isteri boleh msg dan call bila2 masa tanya'dahsampai belum','balik pukul brape','rindu la','sayang  awak','sayang,rase nak makan apam balik yang kat opis awak tu,tolong beli ya','sayang,ikan dah habis,sayur dah habis,tolong beli ya','bekas bekal tadi tolong bawak balik ya,nanti tertinggal lagi',kalau tak beristeri sapa yg nak msg kita mcm tu.
6-isteri boleh sambut bila pulang kerja.dengan semburan minyak wangi satu rumah bau nya..khas untuk suami tercinta.kalau tak ada isteri tak der sapa pun yang sambut.bau sampah bertimbun kat dapur tak buang ada la.
7-isteri boleh hidang makan malam.lagi suami tak usik nasik lagitu la isteri tak makan tunggu suami. tapi kalau tak der isteri rela lapar hingga pagi.
8-isteri boleh bersihkan tempat tidor...nak nya suami tidor lena.kalau tak dak isteri tempat tidor tu dah jadi tempat makan minum,main game,kalau boleh mandi pun kat situ.
9-isteri boleh tenang kan hati yang panas baran tu, boleh rasa susah senang bersama. takder la nak pendam sorang diri.
10-isteri sentiasa jaga harta suami nya, kalau sensorang sapa nk jaga.
11-isteri sentiasa berdoa bila suaminya dalam kegelapan,dalam kesusahan,dalam kegelisahan,supaya hidup suaminya lebih tenang.kalau takder isteri doa diri sendiri belum tentu.